FORUM: nasveti popotnikov
ID: 2368
Ogledov: 2890
Avtor: Niki
Datum: 4.2.06 - 18:22
Naslov: Jordanija

Pozdravljeni!
Ali kdo ve kakšne so prometne povezave v Jordaniji, npr. iz Akabe v znane turistične točke (Petra, gora Nebo, Mrtvo morje...). Zanima me kateri prevoz se najbolj splača (bus, taksi...). So razmeroma točni ali se voznih redov ne držijo oz. jih sploh ni?
Hvala!



ID: 2372
Ogledov: 1191
Odgovor na: 2368
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 4.2.06 - 21:54
Naslov: Jordanija

Živjo!
V jordaniji je zelo poceni če greš kar s taksijem.Jaz sem šla po celi jordaniji z njim.Taksisti imajo tudi potem kontakte za v Wadi Rum, ti zrihtajo en Jeep in te peljejo, ter če želiš potem še prespiš pri beduinih.Za katerokoli destinacijo je edino dobro prej uprašat več taksistov za ceno.Nekateri so zgovorni in ti zraven še povejo kaj o zgodovini...

pozdrav, katja



ID: 2380
Ogledov: 1043
Odgovor na: 2372
Avtor: Niki
Datum: 6.2.06 - 21:16
Naslov: Jordanija

Hvala za informacijo!
A lahko poveš približno kakšno ceno za taksi? Zanima me tudi, če je problem najti taksiste, namreč jaz se moram še isti dan vedno vrniti v isti hotel v Akabi, ker bom tam predvsem zaradi poslov, vendar bom imela precej prostih dni, zato bi si rada tudi kaj ogledala. Se pravi ali se da priti v enem dnevu do npr. Mrtvega morja in nazaj v Akabo? Je izvedljivo?
Lep pozdrav!



ID: 2385
Ogledov: 1065
Odgovor na: 2380
Avtor: Katja
Datum: 8.2.06 - 23:04
Naslov: Jordanija

Živjo!
Jaz sem bila tudi v Akabi v hotelu.Za si ogledat glavne znamenitosti potrebuješ 2 dni.
Jaz sem eden dan šla v Petro in v puščavo.Taksistov je ogromno,prej se jih boš otepala kot pa jih neboš dobila.Če greš sama bo sicer malo dražje, ker so cene na taksi (mi smo bili v 2-h).Ker sem imela polpenzion sem vedno hotela biti na zajtrku in večerji.Na ta izlet smo štartali okoli 7 ure. Najprej smo šli v Petro kjer sem bila kakšne 3 ali 4 ure, nato pa še v puščavo, kjer smo počakali na sončni zahod in še vedno utegnili priti na večerjo (VEDNO IMEJ S SEBOJ PASAPORT, ker so po poti kontrolne točke kjer ga vojaki želijo videt-zaradi varnosti).
Drudi dan pa smo šli do Mrtvega morja, na goro Nebo in pogledat srednjeveški mozaik takrat poznane azije.Ker je ta pot nekoliko daljša, smo šli že ob 6 uri na zajtrk, večerjo pa smo komaj ujeli.Če boš šla le do črnega morja boš že zelo zgodaj doma, sicer pa tam več kot 2-3 ure nimaš kaj delat.V vodi si lahko največ 20 minut, ker te vse peče in v bistvu komaj čakaš da spereš sol s sebe (pazi da ti voda ne gre v oči).Nato se lahko še malo namažeš z blatom in je.

Cen se v bistvu ne spomnim več, mislim pa da sem za oba izleta skupaj z vstopnino za v Petro (ta ni ravno poceni) in Mrtvo morje, pa kosilo, pijačo,jahanje kamel...med 25 in 30 tisoč.Naše agencijo ponujajo samo za ogled Petre, aranžma za 15.000 sit.

Priporočam pa ti,da se s taksijem en dan zapelješ do nekoliko oddaljene plaže (imena se ravno sedaj ne spomnim-vendar je najbolj poznana) pogledat tropske ribice (potrebno je plačat vsopnino okoli 1500 sit).Če ti taksisti ponudijo da te pustijo raje na javni plaži ki jo imenujejo Japanes garden raje prijazno odkloni (manj koral,pa moški domačini te nonstop nadlegujejo).

V Aman pa skorja nima smisla hodit, ker tam ni nič zanimivega.Le še eno moderno mesto.

Upam, da sem ti kaj pomagala!

P.S.Vdno imej oblečene dolge hlače in majčke, ki pokrivajo ramena,saj bojo že v takem primeru žvižgali za tabo in bulili kot da še nikoli niso videli ženske.



ID: 2394
Ogledov: 1059
Odgovor na: 2385
Avtor: Niki
Datum: 10.2.06 - 17:56
Naslov: Jordanija

Lep pozdrav!

Še enkrat hvala za koristne informacije, ki jih bom upoštevala, saj z agencijami ne mislim hodit na izlete (sem se pozanimala pri Kompasu, ki je največji operater za Jordanijo v Sloveniji, pa stane samo izlet v Petro 20.000 SIT, kar je absolutno preveč).
Najlepša plaža in seveda korale bi naj bila pri hotelu Coral Bay Resort. Ali morda še kaj veš o možnostih za potapljanje?
In še nekaj: ali so na plaži (katerikoli)kakšni vodni športi? - z menoj gre namreč tudi moj fant, ki obožuje vodne športe, npr. : vodni skuterji.
Še to: v katerem jeziko se je najlažje sporazumevat z domačini, angleščini ali nemščini (drugih jezikov niti ne obvladam)?

Hvala!Bay!



ID: 2399
Ogledov: 1067
Odgovor na: 2394
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 12.2.06 - 01:31
Naslov: Jordanija

Živjo!
Upam, da ti bojo prišle moje informacije prav.Najlepsa plaza je res Coral Bay Resort.Tam si po primerni ceni lahko sposodiš plavutke in masko (niso vključene v ceno vstopno ceno).Jaz sem imela s seboj tudi podvodni fotoaparat za enkratno uporabo in ni mi bilo žal (fotoaparat za 28 slik stane okoliu 3.500 sit).Vodnih sportov ni prav veliko,tam kjer so korale pa jih sploh ni.Jaz sem drugače hodila na plazo Barracuda beach,tam so nekatere vodne športe imeli (voznja z banano, en velik trampolin na vodi-zastonj) vendar bolj malo.

Še nekaj nasvetov:
1.na plažo ne nosit hrane in pijace, ker jo bos morala pustiti pri vhodu
2.cena taksija do Coral Bay Resort je 3 dinarje na osebo, cena do plaže Barracuda beach pa 1 dinar na osebo (ce bi zelela s taksijem)
3.v Petri ti bojo ponujali jezo na oslicih, konjih...za to se odloči ko se bos vracala nazaj in ne prej,saj hoja v hrib pri 45 stopinjah ni najbolj prijetna
4.ne vzet kreme z faktorjem manjšim od 30 (vsaj za prve dni)

Uzivaj!
Katja



ID: 2400
Ogledov: 1080
Odgovor na: 2399
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 12.2.06 - 01:33
Naslov: Jordanija

...se nekaj sem pozabila...jaz sem se sporazumevala kar v anglescini.

papa



ID: 2404
Ogledov: 1121
Odgovor na: 2400
Avtor: Niki
Datum: 13.2.06 - 18:58
Naslov: Jordanija

Živijo!!!

Še enkrat hvala za vse!
Samo nekaj me še zanima, pa sem zadnjič pozabila vprašat. Kako je kaj zvečer, lahko greš na kakšno pijačo, se sprehodiš ali je bolje, da nikamor ne hodiš?
Pa še nekaj, se da kje dobit kakšen načrt mesta Amman, je namreč veliko mesto in veliko možnosti, da se izgubiš? Kako si se ti znašla v Ammanu?
Hvala in lep pozdrav!



ID: 2428
Ogledov: 1136
Odgovor na: 2404
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 19.2.06 - 14:41
Naslov: Jordanija

Živjo!
Sem imela gužvo, tako da ti nisem vtegnila odpisat. Upam da še ni prepozno:)Zvečer se lahko sprehodiš po mestu, ogledaš trgovince, so tudi bari na prostem kjer lahko spiješ pijačo...vendar se vse zapre okoli 12 ure.
Glede Ammana pa ti ne morem kaj dosti povedad ker jaz tja nisem šla.Sem vprašala malo domačine kaj bi lahko videla,pa druge ki so v Ammanu že bili, nobeden pa ni bil ravno navdušen.Rekli so mi da nimaš prav kaj dosti za videt.Vidi se le veliko razliko med bogastvom in revščino.Za zemljevid pa vprašaj v hotelu, tam te bojo napotili na kakšno agencijo v Aqabi.

papa, Katja



ID: 2429
Ogledov: 1073
Odgovor na: 2428
Avtor: Metod
Datum: 19.2.06 - 18:11
Naslov: Jordanija

Amman sicer res ni svetovna atrakcija pa vseeno priporočam sprehod po ulicah centra če že boš tam. V Lonely planetu je prav uporaben načrt mesta. Sam priporočam večerno posedanje v kakšnem lokalčku ali pa ob promenadi na Hasemite Squaru in preizkušanje čaja z metinimi lističi ali močne črne kave s kardamomom.

Če te še kaj zanima povej...

Lep pozdrav


Metod



ID: 2438
Ogledov: 104
Odgovor na: 2428
Avtor: Niki
Datum: 20.2.06 - 18:41
Naslov: Jordanija

Pozdravljena!

Ni prepozno za odgovor, saj grem komaj enkrat poleti - se še ne ve natančno kdaj!
Hvala za tvoje nasvete!
Trenutno nimam več nobenega vprašanja, čeprav sem zadnjič razmišljala, da te moram še nekaj vprašat.
Te lahko prosim, da mi na moj mail (janja.kolenc@triera.net) pošlješ tvoj mail, da bi te lahko še kdaj kasneje prosila za kakšen nasvet?
Hvala in lep pozdrav!



ID: 2439
Ogledov: 1062
Odgovor na: 2429
Avtor: Niki
Datum: 20.2.06 - 18:47
Naslov: Jordanija

Pozdravljen Metod!

Ali si potoval s pomočjo Lonely Planet? V Lonely Planet sem prebrala, da obstaja nekaj vrst prevoza oziroma tri: JETT Bus, Minibus-Taxi in Service-Taxi, morda veš ali je to še vedno tako, namreč Lonely Planet, ki ga imam jaz doma je star celih 15 let. Kaj je po tvojem mnenju najbolje uporabit, če potujeta dva sama?
Hvala in lep pozdrav!!!



ID: 2455
Ogledov: 1079
Odgovor na: 2439
Avtor: Metod
Datum: 25.2.06 - 09:05
Naslov: Jordanija

Ja, potovala sva v dvoje s pomočjo Lonely Planeta. Moram reči, da je 15 let kar častitljiva starost za en LP, tako da...
Kar se tiče prevozov je pa takole. Avtobusi med posameznimi kraji so redni, hitri, udobni in poceni. Do lokalnih znamenitosti oziroma bolj odročnih krajev pa ne vozijo prav pogosto ali pa sploh ne. Zato si moraš za te zadeve poiskati drugačen način prevoza. Mini bus je rešitev recimo (mali bus, pelje ko je poln, ustavi kjer so želje...) ali pa Service Taxi (avto, pobira ljudi sproti in jih odlaga kakor so pač potrebe), rent-a-car (popularen način prevoza ampak bolj iz smeri Akabe v notranjost kot obratno, cena=nimam pojma). Midva sva v Madabi srečala enega učitelja, ki si je svoj mesečni budget popravljal s tem, da je vozil turiste s svojim avtom kamorkoli. Udobna varianta je to in stane nekje med avtobusom in navadnim taksijem. Se je treba pač malo pogajat in je stvar ful v redu. To na splošno funkcionira v Jordaniji.

LP

Metod

P.S. še kaj? Ti kar vprašaj...



ID: 2460
Ogledov: 1093
Odgovor na: 2455
Avtor: Niki
Datum: 27.2.06 - 10:30
Naslov: Jordanija

Pozdravljen Metod!

Kdaj pa si bil v Jordaniji? Se spomniš kakšnih cen (npr. kakšen bus, vstopnine - nekje sem prebrala, da je vstopnina za Petro ok. 6000 SIT na osebo)?
Ali veš kaj o potapljanju v Akabi? Je dobro imeti narejen osnovni potapljaški izpit in si potem samo sposodiš opremo?

Lep pozdrav!



ID: 2462
Ogledov: 119
Odgovor na: 2460
Avtor: Metod
Datum: 27.2.06 - 14:30
Naslov: Jordanija

Živjo

Vstopnina za Petro je (približno, ker se malenkostno spreminja glede na sezono, letni čas, povpraševanje...) takale:

21 JD za en dan
26 JD za dva dni
31 JD za tri dni

seveda na osebo. JD (jordanski dinar pa je trenutno vreden približno 280 SIT).

V Jordaniji sva bila aprila lani. Po mojem mnenju je en dan za Petro veliko premalo, tri dni pa kar preveč. Za ostale cene bom še malo pobrskal po spominu in "spominkih" iz Jordanije.

Potapljanje v Akabi? Nimam pojma... ker sva se midva enostavno v Akabi vkrcala na trajekt za Egipt in preživela en čudovit teden v Dahabu. Tam je raj za potapljanje in šnorljanje in lenarjenje in uživanje. FUUUUL poceni in ugodno in zrelaksirano ozračje... še bova šla nazaj. Seveda moraš imeti za pravo potapljanje izpit. Lahko ga seveda opraviš tam.
Akaba naju je tako negativno presenetila, da nisva mogla verjeti lastnim očem. V Akabi je po mojem mnenju edino to fajn, ker je izhodiščna točka za Wadi Rum (skrajno vredno ogleda).

LP


Metod



ID: 2892
Ogledov: 67
Odgovor na: 2368
Avtor: polona
Datum: 3.7.06 - 19:56
Naslov: Jordanija

Najbolj se ti splača da vzameš taxi in se peljete z njim .
Taxiju je zelo veliko in tudi ponujao se sami glejte da ima klimo in da taxsist govori ang.ker tko vam bo tudi sam povedat kakšne zanimivosti.men je blo zelo lepo .
Uživajte!!!!




ID: 2894
Ogledov: 75
Odgovor na: 2439
Avtor: polona
Datum: 3.7.06 - 20:03
Naslov: Jordanija

Aja sem pozabila jst sm se zmenila z enim če te zanima ti povem kako do njega. Uglavnem sma nardila biznis sem mu zrihtala grupo ljudi on pa je poskrbel za ladjo in pijačo ter kuharje ki so nam kuhal in smo se šli potapljat z bombo ali snorkljat kar si hotu ..NORO je blo pa še gratis sem imela...........
Lepo se imej




Prijava
Izbor nasvetov

Iskalnik
Ključna beseda (enter)

Razširjeno iskanje








Info: popotnik@sidro.net Vse pravice pridrzane.



Browse Happy logo
metrsko blago
Masaža v Ljubljani Masaža Ljubljana