FORUM: oglasi - sopotniki
ID: 4802
Ogledov: 3000
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 28.11.11 - 15:52
Naslov: TUNIZIJA 2012

TUNIZIJA 2012

Predvidoma konec aprila, začetek maja pripravljamo kratko potovanje po Tuniziji s poudarkom na vožnji po sipinah Velikega vzhodnega peščenega morja. Seveda si bomo na poti do tja ogledali vse, kar nam pride pod roko. Tunizija je namreč zelo slikovita dežela, polna naravnih zanimivosti, kot so oaze, slana jezera in gorski prelazi, tisočletja na prepihu civilizacij pa so pustila za sabo veliko znamenitosti, od katerih je mnoge Unesco dodal na svoj seznam. Spoznavali bomo ljudi in običaje, poskušali njihovo hrano in jih zaprosili, da nam dovolijo pokukati v njihova domovanja. Vsako povabilo na čaj bomo sprejeli.

Če se nam želi kdo pridružiti, bi se našel še kak sedež v karavani. Plan je vsebinsko odličen, je pa zelo natrpan in utrudljiv. Spimo kjer nas noč ulovi-večinoma hotel 1000* (pri pastirjih, poljedelcih, v sipinah, hotelih 2x, kampih 2x), jemo kar si skuhamo in kar nam skuhajo. Predvidoma bomo prevozili 4000-4500 km. Osebna higijena je podvržena osebni iznajdljivosti!

(ZBIRAMO PRIJAVE IN ODGOVARJAMO NA VPRAŠANJA NA MAIL: tpd.bizon4x4@gmail.com ali tel. 051 350 435. Res je še zgodaj, ampak prej kot se formiramo in točno določimo traso poti in seveda par mesecev prej je potrebna rezervacija trajekta, prej bomo lahko rekli: Sedaj pa res gremo!!! (Formirati se moramo najkasneje do februarja 2012)



PROGRAM Tunizija 2012

(dokončen plan po pogovoru z udeleženci, termin konec aprila začetek maja, plan po predvidenem odhodu trajekta)



1.dan:



Sreda, prvi dan. Zgodnji odhod iz Lendave proti MP Vrtojba. Nadaljevanje poti do Civitavecchie preko Bologne in Arezza, ca. 850 km, predviden prihod najkasneje do 14h. Vkrcanje na trajekt do 17h.( trajekti gredo vedno ob sredah)

2.dan:



Četrtek, drugi dan. Prihod v Tunizijo ponoči, po carinskih formalnostih namestitev v hotelu. Prva večerja na afriških tleh.

3.dan:



Petek, tretji dan, islamska nedelja. Pred sabo imamo okoli 300 km poti za ta dan. Po zajtrku se zapeljemo do ostalin starega punskega mesta, antične Kartagine, od koder so Feničani več stoletij ogrožali rimski primat v Sredozemlju. Hanibal, kartažanski vojskovodja, je preko Španije in francoskih Alp prišel do samega Rima (Hannibal ante portas, Hanibal pred vrati). Sprehodimo se po slikovitem modro-belem obalnem mestecu Sidi Bou Said in v restavraciji na vrhu mesteca s krasnim razgledom an Sredozensko morje popijemo čaj. Še pred kosilom jo mahnemo v Douggo, kjer si ogledamo dobro ohranjene razvaline starega rimskega mesta, in naprej proti Le Kefu. Vozimo, dokler je še dan, potem se utaborimo nekje ob poti. Seveda vmes nekaj pojemo in si privoščimo berberski čaj, lagodno zleknjeni na preprogah.

4.dan:



Sobota, četrti dan, nas čaka ca. 350 km dolg odsek preko prelaza Kasserine, kjer so v drugi sv. Vojni potekali hudi boji, do Redeyefa, kjer se začne takoimenovana Rommlova pista. Vmes bomo pri Bir Salahu zavili na zahod proti alžirski meji in se povzpeli na Jogurtino mizo. To je mizasta gora na lokaciji 35.743412,8.380888, o nubijskem kralju Jogurti pa si preberite kaj več kje drugje. Povezan je z afriškim uporom rimskih legij poveljnika Scipia. Glede na letni čas nas verjetno vročina ne bo ubijala, tako da gremo tja lahko sredi dneva.

5.dan:



Nedelja, peti dan, prevozimo Rommelko (če bo treba, mulariji v zasedi plačamo tranzitno takso) in se usmerimo proti oazam Chebika in Temerza, Uživamo ob sprehodu skozi palmerije ob vodnih kanalih in se povzpnemo na bližnje grebene. V mestecu ob oazi si privoščimo čaj, ker piva ne bo. Od tam se odpravimo proti Tozeurju in Mos Eisleyu, kjer je še vedno sredi puščave mestece s kulisami za Star Wars. Ta dan ca. 200 km. Spanje v pesku, hotel z največ zvezdicami, če nam bo nebo naklonjeno.

6.dan:



Ponedeljek, šesti dan. Mos Eisley, kjer se v miru fotografiramo za našo zbirko Vojne Zvezd, zapustimo že zjutraj, preden pridejo horde Japoncev in ostalih »kufer« turistov v bleščečih Toyotah. Ogled Tozeurja, Nočitev v kampu v Douzu. Vmes si vzamemo za postanke neskončno slano »jezero« Chott Al Jerid (ogrodje avtobusa ni fatamorgana, vse ostalo je). 130 km.

7, 8 in 9.dan:



Obstaja možnost spremembe plana za več dni v pesku, da si ogledamo saharo z gorovja v pesku in obiščemo saharska jezerca, nato pa pridemo do oaze Ghilane, združili bi ponedeljek, torek in sredo in zadnji rezervni ponedeljek za to pot.

9.dan:



Četrtek, deveti dan. Jutranje namakanje v termalnem vrelcu, potem pa na vzhod v okrožje Ksour (Ksour je množina od Ksar, kar pomeni utrjeno naselje s kaščo). Tam bi ogledamo nekaj starih vasic na vzpetinah ter kašče, do katerih pride zaradi nedostopnosti malo turistov. Chenini, Guermessa, Ksar Ouled Soltane, Tataouine, Ksar Hadada. 200 km.

10.dan:



Petek, deseti dan. Po poteh, primernih za terenska vozila, se premikamo proti Matmati, znani po podzemnih bivališčih. Na poti si ogledamo Toujane in Techine, v Matmati pa si po popoldanskem čaju in večernem obedu privoščimo spanje v podzemeljskih sobah. 110 km.

11.dan:



Sobota, enajsti dan. Takoj po zajtrku odhod proti Sfaxu, kjer si ogledamo medino, in nadaljujemo do El Jema z največjim rimskim kolosejem na afriški celini, v Keirouanu pa vstopimo v notranje dvorišče najpomembnejše mošeje na afriških tleh. Večer končamo v kampu Nabel (Hammamet) pri naši slovenki Fani (poročena dol 36 let, je z štajerskega konca in vodi kamp sobe italijansko restavracijo in slovensko restavracijo), v slovenski restavraciji.

12.dan:



Nedelja, dvanajsti dan. Po jutranjem hitrem ogledu Hammameta si ogledamo še trdnjavo Cebilia. Primeren čas, da se založimo s suvenirji. Na poti proti Cap Bonu si privoščimo popoldansko kopanje, gurmansko pojedino in spanje na kakšni plaži.

13.dan:



(rezervni ponedeljek)
Ponedeljek, trinajsti dan.. Če bo topel dan, se vržemo v morje, če pa ne, bomo našli druge načine, da nam ne bo dolgčas. Prosti dan oziroma rezerva v primeru predhodnega hedonističnega zabušavanja v pesku.

14.dan:



Torek, štirinajsti dan. Jutranji odhod proti Tunisu, popoldne vkrcanje na trajekt za Civitavecchio.

15.dan:



Sreda, petnajsti dan. Popoldne prihod v Civitavecchio. Če ne bomo imeli na trajektu nič za pit, si privoščimo vsak po en Nastro Azzuro ali Birra Moretti. S pomočjo kapučina in makjata pridemo domov enkrat sredi noči, tako da šefom ne bomo obljubljali, da bomo v četrtek zgodaj v službi!

Oglejte si tudi našo stran

http://www.bizon4x4.com/



ID: 4828
Ogledov: 695
Odgovor na: 4802
Avtor: bizon 4x4
Datum: 1.2.12 - 19:30
Naslov: TUNIZIJA 2012

Fixen datum odhoda 02.05.2012

Vsi ki ste zainteresirani še je nekaj prostora tako da kr veselo al po mailu ali pa na tel

http://www.bizon4x4.com



Prijava
Izbor nasvetov

Iskalnik
Ključna beseda (enter)

Razširjeno iskanje








Info: popotnik@sidro.net Vse pravice pridrzane.



Browse Happy logo
metrsko blago
Masaža v Ljubljani Masaža Ljubljana