FORUM: težave na poti, varnost
ID: 1045
Ogledov: 4263
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 13.1.05 - 13:20
Naslov: Brazilija - Peru

Zanima me, kako je z varnostjo v Braziliji in Peruju? Greva konec januarja s kolegico za tri mesece. Skrbi me, ker ne znava portugalsko.

Natasa



ID: 1049
Ogledov: 1900
Odgovor na: 1045
Avtor: m
Datum: 14.1.05 - 18:40
Naslov: Brazilija - Peru


cao!!

jaz ti lahko povem samo za Brazilijo, kjer sem potovala sama in tudi stopala in ni bilo nobene panike. Rio je mogoce malo bolj nevaren, zato ne sili ravno v favele, s seboj nosi malo denarja in to je to!!

uzivajta, brazilija je fantasticna...



ID: 1054
Ogledov: 1899
Odgovor na: 1049
Avtor: JorgeBen
Datum: 17.1.05 - 14:34
Naslov: Brazilija - Peru

Osebno sem nisem pocutil varno in sem bil tudi "skoraj" oropan samo v Limi. Z manjso tatvino imam tudi izkusnje iz Ica (kjer sem pa foto potem dobil nazaj). V Braziliji slabih izkusenj nimam (razen tega, da sem po lastni krivdi v wcju rodoviarije v riu ostal brez denarnice in 5 realov), ceprav mi tudi Sao Paolo ni bilo najbolj prijetno mesto. Seveda, nevaren je tudi Rio. Pac, nikjer v juzni ameriki ne kazes okoli kolicine denarja ali denarnice, ali pa okoli vratu nosis fotoaparata. Zato, cim manj vzbujanja pozornosti in ne biti panicna. Ze to, da si tujec je "velika" pozornost...

Favele v riu tudi znajo biti dozivetje, seveda s pravim vodicem!!!

V vsakem primeru pa uzivaj in ne misli na tatove...



ID: 1060
Ogledov: 1904
Odgovor na: 1054
Avtor: janin
Datum: 18.1.05 - 23:28
Naslov: Brazilija - Peru

v peruju te ne bodo oropali, ampak okradli, ali pa nategnili. meni so pokazali novo foro in nekomu sem poklonil 100$ - pa se rad delam pametnega.
portugalščina ne bo problem. španščino vsi razumejo, mnogi tudi angleščino. baje imaš velike šanse da te oropajo če nosiš NOGAVICE!!! to je baje ZNAMENJE BOGASTVA?!



ID: 1063
Ogledov: 1899
Odgovor na: 1060
Avtor: JorgeBen
Datum: 19.1.05 - 13:22
Naslov: Brazilija - Peru

Osebno sem bil sam, oz. moje sopotnice, skoraj oropan (predvidevam, da je rop kraja z "orozjem, saj je bila ze tema, malo ljudi na avtobusni,...). Ker pa nisem pravnik pa se tudi ne spoznam na terminologijo... Na sreco me je na nepridiprave opozorila prodajalka v bliznji trgovinici... Dogajalo se je pa v Limi... na sreco je pravi trenutek pripeljal mimo taxi..



ID: 1064
Ogledov: 1697
Odgovor na: 1063
Avtor: JorgeBen
Datum: 19.1.05 - 13:36
Naslov: Brazilija - Peru

Aja... tole z nogavicami pa prvic slisim, pa sem tam 2x! Poznal sem pa brazilske primerke, ki nogavic niso prali, ampak jih imeli za enkratno uporabo... Pac, beli stumfi so tam poceni...



ID: 1065
Ogledov: 2132
Odgovor na: 1064
Avtor: janin
Datum: 19.1.05 - 23:15
Naslov: Brazilija - Peru

Hja - klasična razlika naj bi bila, da pri ropu veš, kaj se dogaja, pri kraji pa ne.
Srečal sem mnoge, ki so iz Brazilije imeli kako roparsko zgodbo (Rio, Sao Paulo, Iguacu…), iz Peruja pa samo MNOŽICO tatinskih zgodb. Dve sem doživel tudi sam (in eno prevarantsko). Ti si prvi.
Če se ti ljubi, malo opiši, kaj se je dogajalo.




ID: 1066
Ogledov: 1937
Odgovor na: 1065
Avtor: sami
Datum: 20.1.05 - 01:20
Naslov: Brazilija - Peru

Klasicna zascita pred krajo in ropi je ne izstopati iz mnozice, oziroma ne izgledati gringo. Sam mogoce imam sreco, ker sem temnolas in na splosno bolj zagorele polti, zato sem mirno sel skozi kot Limeño ( prebivalec Lime ), v najslabsem slucaju pa Spanec. Seveda, dokler nisem odrpl gobca, haha. Pri jeziku te dokaj hitro pogruntajo, od koder v bistvu prihajas.

Zato.... predvsem v Limi ne izstopati in ne opletati z jezikom vse povprek. Ce si tiho, bodo mogoce na momente samo posumili, da si mogoce tujec....ce pa spregovoris, pa ne bo nobenih dvomov vec, hahaha.

"ne izstopati" pomeni tudi ne nositi aparata ozir. kamere okoli vratu ali pa sploh s sabo, kar pomeni ogromno izgubljenih prilik za fotografijo.
PAC. To je davek na varnost. Volk sit in koza cela pac ne gre vedno skozi.

V bistvu je najbolje hoditi okoli praznih rok, tudi brez tiste tipicne "torbice za pasom", ki te takoj izda za turista. Pa ne pozabi na vsite zadrge na VSE zepe, ki jih imas na sebi. Zeparji so mnogo aktivnejsi, kot pa je videti na prvi pogled. V cyber-cafeju se ne zatopi v pisanje maila, ampak raje imej se "oci na hrbtu" ter budno opazuj okolico. Koliko krat so sosedje v cafeju sprobavali, ce grejo prsti v moj zep !
Ce ze moras imeti kaksen privesek ( torbo, rusak ) s sabo, pa ga imej non-stop na oceh. Ce se obrnes s pogledom stran za nekaj sekund, se prepricaj, da prej z NOGO stopis na njega oziroma naramnico.

V velikih mestih ne priporocam brezbriznega in sproscenega tavanja in potepanja, ampak raje naj te spremlja misel dneva "kako se prebiti skozi dan, da te nihce ne nategne oziroma okrade".

Mogoce pretiravam, ampak ce ti je nacelo in cilj potovanja tudi v tem, da ti nikoli nihce cesar ne ukrade, potem pac moras biti bolj premeten od samih domacinov, in jih nadmudriti s pravilnim predvidevanjem situacij.

Popotovati po svetu in nikoli imeti problemov s krajo in kriminalom ( razen po lastni krivdi zaradi pozabljivosti ) ? Je to sploh mogoce ?

Seveda je mogoce. Ampak to zahteva tudi dobrsen delez aktivnega delovanja ( misljenja, preventive ) v tej smeri, ter veliko truda. Samo od sebe nikoli nic ne rata.

Pa srecna popotovanja zelim vsem skupaj. ;-)

Sami





ID: 1067
Ogledov: 5104
Odgovor na: 1066
Avtor: JorgeBen
Datum: 20.1.05 - 08:57
Naslov: Brazilija - Peru

Nic ne pretiravas. Tako v Peruju kot v Braziliji moras pac hoditi okoli z odprtimi ocmi. Ne smes pa biti panicen, ker potem ali 1) ne bos nikamor sel 2) bos delal bedarije in bos se bolj izstopal. Pravzaprav edina drzava doslej, kjer me ni pretirano skrbelo za varnost, je bila Kuba...

Glede "blending into the crowd". Nisem temnejse poti, imam svetlejse lase, in verjemi... kjerkoli v juzni ameriki (in srednji, in afriki, in aziji) sem videti kot gringo... in kakorkoli sem oblecen... in temu pac ne morem uiti... ma kaj, v takih drzavah bom vedno zirafa med severnimi medvedi...

Seveda, lahko pa tudi osebe s taksnim izgledom izboljsajo varnost. Npr. nevpadljive obleke (pravzaprav sam zgledam kot klosar na potovanju, in sem dostikrat slabse oblecen kot pa ljudje - primer brazilija - ceprav je bolje biti oblecen kot ljudje, kar pomeni kavbojke, kavbojke in se enkrat kavbojke), nobene torbice okoli pasu (ali to sploh kdo nosi??? ker v juzni ameriki se nisem srecal popotnika s tako torbico) - seveda tu pride v postev tista torbica pod hlacami, nobenih dragih ur (v afriki sem mel staro zmahano casio uro, pa jo je vsak "prodajalec" hotel zamenjati za novo "nike" uro hehe - ura je vseeno zgledala bolje kot katerakoli ura, ki so jo prodajali, pa se casio je bila), nobenega nakita (zlatnina, srebrnina,...). Fotooprema mora biti cimvec v kaksnem malem in cimbolj nevpadljivem rukzaku. Sam sem imel zraven se "karabin" s katerim sem rukzak imel pripet na pas, tako da mi ga na hitro noben ni mogel ukrasti...

Edino mesto v juzni ameriki, kjer sem se nekoliko pocutil kot neturist in sem se lahko izgubil v mnozici je bil Sao Paolo, pa se to po skoraj treh mesecih potovanja po Braziliji, po precejsnem poznavanju navad, jezika, malo zagorel in seveda oblecen v obvezne kavbojke in v braziliiji kupljeno majico...



ID: 1068
Ogledov: 1959
Odgovor na: 1045
Avtor: Zvone
Datum: 20.1.05 - 19:41
Naslov: Brazilija - Peru

No jaz lahko povem iz lastne izkusnje, da so zeparji v Peruju res spretni. Na lokalnem avtobusu v okolici Cuzca je poleg mene sedel domacin, jaz sem imel nekaj denarja v denarnici v zepu, ki je bil zaprt z zadrgo, hlace pa tesno pritisnjene ob mojo nogo! Pa je vseeno vse skupaj slo. Se sedaj mi ni jasno kako mu je to uspelo.
Pa pozornost na razne prevarante, ki te hocejo nategniti.
In ne podcenjuj njihove spretnosti. Res so dobri in iznajdljivi!
Na splosno pa brez strahu in z veseljem na pot.




ID: 1069
Ogledov: 1801
Odgovor na: 1068
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 20.1.05 - 20:00
Naslov: Brazilija - Peru

:))) ko tole berem me kar malo spreleti... A lahko tam sploh uzivas???? Ocitno, ker ste se vseeno vracali...

Ja midve imava mesane obcutke ob odhodu - bova vidle, kako bo...

Natasa



ID: 1070
Ogledov: 1916
Odgovor na: 1069
Avtor: Uros
Datum: 20.1.05 - 21:03
Naslov: Brazilija - Peru

To je del potovanja - tudi zaradi tega se odpraviš na pot. So pa take in podobne zgodbe vedno tiste najbolj sočne,prve ki jih začneš pripovedovat ko prideš domov - tudi če takrat ni bilo najbolj prijetno se čez nekaj časa le nasmehneš in rečeš - kakšna dogodivščina... Sicer pa so se očitno vsi srečno vrnili domov... :)

Le na pot!
LP



ID: 1091
Ogledov: 1970
Odgovor na: 1070
Avtor: spela
Datum: 26.1.05 - 11:19
Naslov: Brazilija - Peru

zivjo

jaz sem se ravno vrnila iz 3 mesecnega potovanja po j ameriki in moram priznati, ko sem sla tja nisem znala niti besede spansko (tudi sedaj ne znam bog ve kaj), a vseeno sem prezivela z mojo anglescino in veliko mahanja (pa tudi risanje pride v postev). kar se tice varnosti je tako, da jaz osebno nisem imela nobenih tezav glede tatvin je pa res kot so ze drugi pisali, da moras imeti oci na pecljih, a se vseeno da uzivati. kar se tice bolivije je tako, da res iztopas kajti si bel pa se vecji od vecino prebivalstva tam. v braziliji pa nisem imela obcutka, da bi iztopala (edino ko sem odprla moja usta), kati tam (rio, sao paulo) so me veckrat nagovorili po portugalsko. to trimesecno potovanje je bilo prvic samostojno zame, a kljub vsemu slabemu kar sem prebrala sem se podala na pot z mislijo, da se bom vrnila srecno domov in sem se. bosti pa verjetno doziveli veliko dobrega in nekja slabega tudi kar je del poti.navaditi pa se bosta na bolivijskih pet minut, ki so na koncu dolge tudi do ene ure. a si na potovanju zato imas cas.

veliko srece in uzivajti kolikor se da. jaz vem, da bom stvar se enkrat ponovila.



ID: 1251
Ogledov: 174
Odgovor na: 1091
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 8.3.05 - 22:29
Naslov: Brazilija - Peru

Hehehe,

Špela, portugalsko so te nagovorili, ker brazilci menijo, da je Brazilija = Južna Amerika in da je brazilščina (portugalščina) svetovni jezik. Torej ne zato, ker so mislili, da si njihova, ampak, ker so preprosto ignorantski in vzvišeni.

Je pa to ravno čar potovanja po Braziliji :)



ID: 2583
Ogledov: 200
Odgovor na: 1091
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 12.4.06 - 22:44
Naslov: Brazilija - Peru


Špela mi lahko posreduješ ali pišeš na moj mail, ker imam par vprašanj v zvezi z Južno Ameriko.

Thanx



ID: 4315
Ogledov: 202
Odgovor na: 1067
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 14.1.08 - 12:03
Naslov: KUBA

S punco se odpravljava 20.2.08 na Kubo.
Zanima me,če imaš kakško informacijo glede možnosti poroke na Kubi.

lp Peter



Prijava
Izbor nasvetov

Iskalnik
Ključna beseda (enter)

Razširjeno iskanje








Info: popotnik@sidro.net Vse pravice pridrzane.



Browse Happy logo
metrsko blago
Masaža v Ljubljani Masaža Ljubljana