FORUM: nasveti popotnikov
ID: 1168
Ogledov: 4197
Avtor: pi ka
Datum: 18.2.05 - 15:10
Naslov: varna venezuela?


Živjo!

Odpravljam se v Venezuelo, pa sem slišala že ene par zgodbic, ki mi niso bile najbolj všeč. So kakšni kraji, ki se jih je treba posebej izogibat? Kako varen je Caracas?

LP Vsem



ID: 1169
Ogledov: 1760
Odgovor na: 1168
Avtor: janin
Datum: 18.2.05 - 15:44
Naslov: varna venezuela?

pogovarjal sem se s tremi, ki so jih oropali na taksiju z letališča, ampak če malo paziš nase, bo vse v redu. sam sem pred letom in pol prepotoval skoraj celo državo in je bilo vse v redu.



ID: 1174
Ogledov: 1890
Odgovor na: 1169
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 18.2.05 - 23:41
Naslov: varna venezuela?

Jaz sem potoval po Venezueli ze 4 krat in nikoli nisem imel problemov.Ljudje so prijazni in prijateljski(bolje je da znas spansko).Seveda se moras izogibat zakotnih ulic kot drugje na svetu.



ID: 1175
Ogledov: 1756
Odgovor na: 1174
Avtor: pi ka
Datum: 19.2.05 - 11:57
Naslov: varna venezuela?

Janin, mi lahko priporočaš kakšne kraje, ki jih ne smem zamuditi? Imam namreč tri tedne in bi si rada čimbolj ogledala celo državo!
Hvala za odgovore in lep dan!



ID: 1176
Ogledov: 109
Odgovor na: 1175
Avtor: janin
Datum: 19.2.05 - 16:17
Naslov: varna venezuela?

meni je bilo strašno všeč porečje orinoka - pojdi v tucupito in se tam zmeni s kakim privatnikom, ki je najmanj petkrat cenejši od agencije.



ID: 1177
Ogledov: 162
Odgovor na: 1175
Avtor: janin
Datum: 19.2.05 - 16:20
Naslov: varna venezuela?

meni je bilo strašno všeč porečje orinoka - pojdi v tucupito in se tam zmeni s kakim privatnikom, ki je najmanj petkrat cenejši od agencije.
tudi merida ti bo všeč - kup študentov in popotnikov.



ID: 1234
Ogledov: 2531
Odgovor na: 1168
Avtor: jana
Datum: 4.3.05 - 16:52
Naslov: varna venezuela?

Zdravo!

Ne vem, če je tale odgovor se aktualen, a glede na to, da sem se lani pred odhodom v Venezuelo spraševala iste stvari o varnosti, naj ti povem, da je bilo z nama vse OK.
V Caracasu se res nisva veliko zadrževala in fotkala. Sicer se mi je zdelo vse kar varno, res da sva midva kar previdna, sva pa slišala za primere ropov na plažah ali v središču Cuidad Bolivarja sredi belega dne, a se zdi, da je žrtev veselo razkazovala svoj velik fotoaparat in bila z vsemi stvarmi na plaži.Tudi domačini ti svetujejo kje se ni pametno zadrževati, sploh zvečer in midva sva se napotkov kar držala.
Ljudje so se mi zdeli zelo prijazni.
Tudi midva sva bila 3 tedne, šla sva do najvišjega slapa na svetu-zelo fino, lovit anakondo, pa malo na plažo in v Merido.
Bilo je super in bi še šla.

lp,jana




ID: 1239
Ogledov: 141
Odgovor na: 1234
Avtor: pi ka
Datum: 6.3.05 - 17:07
Naslov: varna venezuela?

Ojla!

Jana, sem vesela, da si se oglasila, pa sploh zaradi tega, ker me nisi še bolj strašila!:) Mene je malo strah edino Caracasa, za ostalo se nekako ne sekiram preveč. Je pa verjetno nekaj drugega, če greš s fantom.. midve greva dve punci, ampak vseeno upam, da ne bom problemov.

Imam pa nekaj vprašanj. Zanima me (ker si bila tudi 3 tedne), kakšno turo si naredila? Si potovala z avtobusom? In kje si spala v Caracasu? No, mal sem te zasula z vprašanji, ampak bom ful vesela, če boš odpisala!!
LP, Urša




ID: 1356
Ogledov: 1873
Odgovor na: 1168
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 6.4.05 - 14:55
Naslov: varna venezuela?

živjo Pi Ka,
če te je strah Caracasa, ga lahko izpustiš iz itinerarija, odvisno samo če priletiš dovolj zgodaj na letališče (leti iz Evrope prihajajo pozno popoldne ali zvečer). iz letališča prepešači 200m do narodnega letališča, od koder vozijo avtobusi za Caracas, z njim greš lahko do postaje Gato Negro kjer prestopiš na metro. mesto ima 2 avtobusni postaji, vsaka je specializirana za svojo polovico države: La Bandera je za zahod (Merida, Coro, Maraibo, itd) in Oriente v Petarah za vzhod in jugovzhod države.

kot je že napisal Matej, izogibaj se temnih krajev. ne nosi nakita, niti ure, ker je ne rabiš. fotoaparate in druge vredne reči, tuid dokumente, ne kaži brez dobrega razloga, za dokument je zadosti, če imaš pri sebi fotokopijo.

za kaj več mi piši na mejl.
veliko sreče!



ID: 1417
Ogledov: 1853
Odgovor na: 1356
Avtor: jana
Datum: 24.4.05 - 12:54
Naslov: varna venezuela?

Živijo Pika!

Oprosti, ker se nič ne oglasim, malo sem pozabila na forum, a ti mogoče odgovor pride še kaj prav.

Midva sva začela v Caracasu, prespala 1 noč in takoj odrinila naprej proti vzhodu do Puerto la Cruzu (nacionalni park Mochima). Za par dni sva se ustavila v Santa Fe, ki je vasica ob morju, poležavala v viseči mreži, uživala ob hladnem pivu, šla z ladjico in še nekaj turisti po otočkih...
Naslednja točka je bil Ciudad Bolivar, ki je odskočna točka za najvišji slap. Midva sva si letalsko karto uredila kar sama na letališču, ponujali so jo tudi v posadi, kjer sva prenočevala. Razlike v ceni so zaradi različne začetne točke (od kod letiš proti slapu). Do slapa ne moreš sam in si vezan na organizirano turo, a je super.
Po ogledu slapa, sva se iz Ciudad Bolivarja z nočnim busom premaknila proti Maracayu oz. Valencii, ker direktno nisva mogla do Meride.
Merida je super skulirano mesto, lahko greš zvečer ven. Obstaja pestra ponudba aktivnosti v okolici, z najvišje ležečo gondolo se pelješ proti Pico Bolivarju (5007m), kar je zanimiva izkušnja. Iz Meride sva šla na novo organizirano turo proti Los Llanosu, kjer opazuješ ptice, greš loviti anakondo, jahaš konje po močvirju, loviš piranhe...Super!
Midva se potem nisva s skupino vračala nazaj v Merido, ampak sva šla še na plažico od Maracaya proti severu- Choroni.
Nazaj na letališče sva reskirala, se izognila Caracasu in sva zjutraj štartala iz Maracaya in uspešno in pravočasno prišla do letališča.

To je v kratkem vse-toplo priporočam.
Če rabiš še kakšno informacijo, lahko vprašaš, bom bolj spremljala forum in ti skušala odgovoriti.

lp, jana




ID: 1429
Ogledov: 160
Odgovor na: 1417
Avtor: pi ka
Datum: 27.4.05 - 12:00
Naslov: varna venezuela?


Ful hvala za vse informacije, sej sem že razmišljala, da bi naredili tako turo.

Zanima me samo še to, kje sta kej spala-sploh Caracas, mi lahko kaj priporočiš? Sta si prej uredila(vsaj za prvo noč) al sta kaj na licu mesta? In še, če sta se kej cepila ali imela tablete proti malariji?

Okej, zdej pa res neham:) hvala še enkrat! LP



ID: 1466
Ogledov: 153
Odgovor na: 1417
Avtor: Robert Stopar
Datum: 11.5.05 - 16:27
Naslov: varna venezuela?

dopolnil bi še Jano:
v Meridi, ki je stisnjena v dolini med dvema gorskima grebenoma, lahko tudi hribariš. južni greben je višji, tam je narodni park Sierra Nevada, obvezuje vstop z gorskim vodnikom: pred leti so se dogajale nesreče zaradi neizkušenj, pa so zaostrili pogoje. na severni greben La Culata lahko hodiš sama. gorniške karte (in sploh vse karte narodnih parkov) se lahko kupi v pisarni Inparques (inštitucija ki skrbi za narodne parke). Žičnica ali "Teleférico" vozi ali ne vozi, to se je treba prej prepričati, okvare so pogosto, prekinitve so lahko dolge od par mesecev do nekaj let! žičnica ima 4 višje ležeče postaje, predzadnja je "Loma Redonda" (4045 m), do tam je ekonomično, na zadnjo Pico El Espejo (4765 m) se znatno podraži karta. zadnja vožnja je ob 2h popoldne, gor/dol vozi 2 uri, ljudi je zelo veliko in zato posledično gužva, tako da se ti kombinacija žičnica-vzpon peš na Pico Bolivar ne izide v enem dnevu...

kakor ti je Jana lepo napisala, tujci smo obsojeni na razne "toure" po narodnih parkih. tudi jaz sem iskal v Tucupita kakšnega privatnika, a za nobenega nisem slišal da je na dobrem glasu. odločil sem se priključiti organizirani skupinici tujih popotnikov.

še to, Jana je očitno vezala Maracay z letališčem zunaj praznikov, ko se to da, drugače je to nemogoče, ker je naval na avtobuse velik (upoštevaj da v teh državah le najbogatejši imajo avtomobile).
predel Choroni je v bistvu neke vrsta plaža mesta Maracay: ne hodi z avtobusom za 4000 bolivarjev po osebi temveč raje vzami taxi za 30000 na furo. v maracay-u hitro najdeš še 2 sopotnika za Choroni in ti pride v redu cena. na poti boš videla da tisti avtobusi so loterija, večkrat sploh ne pridejo na cilj.
V Puerto Colombia ti priporočam posado Turpial, kjer za 68tisoč dobiš dvojno posteljo z zajtrkom. je čisto snažno, v centru. potem se voziš naokoli z ribiči v čolnih po okoliških plažah. Cepe je ena lepših, Huricao najlepša, a najbolj oddaljena, cene varirajo okoli 60tisoč po furi, v čoln gre nekje 10 ljudi, okoli 10.ure dopoldne se čaka v pristanišču in vidiš kateri čolni, koliko polni gredo na katere plaže.

iz Caracasa do Puerto La Cruz imaš iz vzhodne avtobusne postaje tudi nočne avtobuse, prideš okoli 4. ure zjutraj. od tam do Santa Fe je še okoli 1 uro, vzameš lahko katerikoli avtobus za na vzhod: Cumana, Carupano, Rio Caribe...



ID: 1493
Ogledov: 1869
Odgovor na: 1168
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 20.5.05 - 16:39
Naslov: varna venezuela?

Je varna, toliko da kot venezuelec ti lahko povem da edino stvar, ki so meni kdaj vkradlj v zjvljenju je bilo kolo in to se je zgodilo v Ljubljani, paziti moras in to je to, je treba se posebno paziti z ljudmi ki ti razlicni stvari ponujajo na ulici kot so na primer, menjava denar, taksije, turisticne arazmaje in tako naprej. Na severu drzave: Od Mochime do Peninsule de Paraguana lahko brez problemov potujes samostojno.

V naravo je bolj tezko se pogloviti samostojno ampak je tudi mogoce, samo da je ponavadi drago, tako da za Los LLanos, Rio Caura, Canaima, Delta del Orinoco in Roraima se ti izplaca vzet organizirano, tudi zaradi varnost. Pri Vseh teh izletih moras paziti da vedno dobis vse kar pase zraven in se je treba zavedati da vedno ce ceno prevec znizajo pomeni da bo nekaj manjkalo, poznam dosti popotnikov ki so preziveli tole izkusnjo, da so potovali ali s slabim avtom, brez vodica, ali brez dovolvj hrane.


Kar se tice Caracas je treba vedeti samo kjere obmocje so prijetne in kjere ne, ce gres ti priporocam da se najdes en poceni hotel v Altamiri ali Sabana grande in da se ogledas Vzhodni del, v Las Mercedes, Chacao, Altamira y la Castellana se dosti dogaja po noci in druzba je dobra, veliko je barov, restavracij in tako naprej. Cez dan si lahko ogledas El Panteon Nacional, El museo de los ninos, El Cubo Negro (To http://www.sidro.net/janin/novosti.php
http://www.sidro.net/janin/novosti.phpje en poslovni center ampak je zanimiv ker noter na sredini ima eno ogromno kineticno skulpturo od Jesusa Soto-ta, en pomembni Venezuelski umetnik, tudi je zanimiv ogled Caracas s metrojem in v vsaki postaji imas dela od najbolj pomembnih venezuelskih umetnikov, tako da je to tudi zaniivost. Metro je cisti in urejen tako da ne predstavlja noben problem ga uporabljat.

No mislim da za enkrat so to dovolj informacij, Lepo se imej pa vzivaj o potovanju po moji drzavi.

Fabricio



ID: 1548
Ogledov: 1772
Odgovor na: 1493
Avtor: matjaž
Datum: 7.6.05 - 09:25
Naslov: varna venezuela?

Živjo,

da ne odpiram nove teme in da bo vse zbrano bolj na enem mestu, bom vprašanje zastavil kar sem.
Zanima me, kako je z nočnim življenjem v Venezueli, se veliko dogaja, je praktično povsod možnost dobrega žura? So ljudje odprti do nas, evropejcev, oz. se da z njimi žurat brez raznih zadržkov? Kakšne so cene pijač?

Vsaka informacija na temo nočnega življenja v Venezueli bi bila več kot dobrodošla.

Hvala.



ID: 1561
Ogledov: 1804
Odgovor na: 1548
Avtor: matej
Datum: 8.6.05 - 22:35
Naslov: varna venezuela?

Jaz sem kar nekaj zural v Venezueli.Domacini so odprti do tujcev,se posebej ce znas spansko.Glede cen.Jaz sem bil tam oktobra in je vse poceni.To je zato: Ce menjas denar na crno(NE menjavaj v banki!!!)dobis skoraj dvakrat toliko kot v banki.Oktobra je bilo v banki 1USD=1900 bolivarjev,na crno(ulica)pa 1USD=2500 bolivarjev.Lahko zamenjas tudi Eure.Ponarejenih bankovcev se ni za bati.Paziti moras samo da ne spregledas kaksnega bankovca-nekateri so si zelo podobni(recimo 2000 in 20000 bs-podobne barve)-dobor jih preglej ko zamenjas.Ce rabis koliko je menjava (na crnem trgu )trenutno mi sporoci,pozanimal se bom pri prijateljih tam.
Veliko se plese ,dober zur pa naredijo tudi na ulici.

lp

Matej



ID: 1602
Ogledov: 1595
Odgovor na: 1561
Avtor: Dejan
Datum: 18.6.05 - 11:13
Naslov: varna venezuela?

Ažurno menjavo dolarjev v bolivarje si lahko ogledate na http://www.venezuelatuya.com/sociedad/dolarcantv.htm. "Dolar Ofic." predstavlja uradno menjavo v banki, "Dolar CANTV" pa povprečno menjavo na ulici.

LP,
Dejan



ID: 3695
Ogledov: 188
Odgovor na: 1602
Avtor: Jana
Datum: 20.3.07 - 15:31
Naslov: varna venezuela?

Živjo!
Da bo podobna tema, sem svoja vprasanja dodala kar na ta forum.
V kratkem odpotujem v venezuelo, pa bi mi prav prišla kakšna pomoč od tistega, ki je že bil tam, da bi mi odgovoril na par vprašanj:

- koliko časa traja prevoz iz letališča v Caracasu do avtobusne postaje (tiste ki pelje nato v c.bolivar)? Rada bi šla namreč direktno iz letališča v c.bolivar, samo ne vem, če mi bo časovno zneslo (ob 3h popoldne priletim v caracas).

- ali je šel kdo na angel fals tudi v tem letnem času? glede na to, da je manj vode, ne vem če se splača videt tisti slap.

- ali je kdo potoval v tej smeri, da je šel najprej do c.bolivar, nato na angel fals in roraimo, od tam pa nazaj proti vzhodu do meride oz do obale. Ali so dobre avtobusne povezave v tej smeri?

- Ali je kdo bil v puerto ayacucho-a se splaca it tja ali ne?

Vnaprej hvala za informacije, če koga zanima kaj od mongolije, vietnama, kambodže, mu pa z veseljem odgovorim.

Lp j.




ID: 4479
Ogledov: 347
Odgovor na: 1602
Avtor: Uporabnik je vnesel email!
Datum: 17.6.08 - 16:28
Naslov: varna venezuela?

OJLA,ODPRAVLJAM SE V VENEZUELO IN PREBRAL VSE NA FORUMIH.
A SE JE VELIKO SPREMENILO OD TAKRAT?
KOLIKO NAJ STANE UDODNA NOČITEV IN KAKO JE S HRANO
LP DARKO



Prijava
Izbor nasvetov

Iskalnik
Ključna beseda (enter)

Razširjeno iskanje








Info: popotnik@sidro.net Vse pravice pridrzane.



Browse Happy logo
metrsko blago
Masaža v Ljubljani Masaža Ljubljana